10 Ekim 2010 Pazar

Hz Adem (A.S.) Hayatı

Çok çok eski zamanlarda da, yeryüzünde hayat vardı. Denizler, ırmaklar, dağlar, taşlar, cins cins bitkiler, çeşit çeşit hayvanlar kısaca her türden canlılar vardı. Ama hiç insan yoktu.
Allahü teâlâ; meleklerine haber yerdi:
"Topraktan, insan denen bir varlık yaratıp, onu yeryüzüne halife kılacağım. Hepiniz ona secde ediniz."


Melekler, Yüce Allah'ın bu emri karşısında şaşırdılar. Gece gündüz, Allah'a ibadet ve itaatle meşgul oldukları halde, insan denen bu varlık nasıl olurda kendilerinden üstün olarak yaratıldırdı? Merak içinde sordular:
- Ya Rab! Yeryüzünde bozguncu ve kan dökücü kimseleri mi halife yapacaksın? Halbuki biz sana her zaman ibadet ediyor, seni överek yüceltiyoruz.
Allahü teâlâ, meleklerin bu sorularına cevap olarak şöyle buyurmuştur:
"Varlıkların yaradılışındaki derin sır ve ince hikmetler sizin bildikleriniz kadar değildir. Ben sizin bilmediklerinizide bilirim.
Melekler: "Şüphesiz Rabbimiz her şeyi bilir. Faydasız bir şey yaratmaz" diyerek beklemeye başladılar.
Nihayet Allahü teâlâ, ilk insanı, yani Hz. Adem'i topraktan yarattı. Ona en güzel şekli verdi. Ve ona kendi ruhundan üfledikten sonra, ona eşyanın isimlerini ve özelliklerini öğretti. Daha sonra Hz. Adem'in bütün yaratılmışlardan üstün olduğunu göstermek için bir imtihan yaptı.

Meleklere varlıkların isimlerini sordu. Bu konuda bilgileri olmadığı için, "Ya Rab! senin bize öğrettığin, ilimden başka bir bilgimiz yok" diyerek cevap veremediler. Sıra Hz. Adem'e gelmişti. Adem aleyhisselâm, eşyanın isimlerini teker teker sayıp, özelliklerini belirtince, Allahü teâlâ meleklerine hitaben; "Size yerde ve gökte olan, herşeyi ancak ben bilirim demedim mi?" diyerek tüm meleklerin Hz. Adem'e secde etmelerini (hürmet için) buyurdu.
Bütün melekler, Yüce Allah'ın emri üzerine Hz. Adem'e secde etmişlerdi.
Sadece Şeytan secde etmemişti. Çünkü: Şeytan kendini, Hz. Adem'den ve diğer bütün varlıklardan daha üstün görüyordu. Bunun üzerine Yüce Allah:
"Ey Iblis! seni secde etmekten alıkoyan nedir?" diye buyurdu. Seytan bu terbiyesizliğinden dolayı tövbe edip af dileyeceği yerde kendini haklı göstermeye çalıştı. "Ben Adem'den daha hayırlıyım. Çünkü beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın." diyerek, kibirli davranışını sürdürmeye devam etti.
Bunun üzerine Allahü teâlâ:
"Bulunduğun makamdan in. Rahmetimden çık git.

Sen artık küçülenlerdensin." diyerek şeytanı huzurundan ve Cennet'inden kovdu.Şeytan yaptığı hatayı anlamıştı.
Ama kibri, gururu yüzünden affedilmeyi hatırına bile getiremiyordu. Korku içinde Allahü teâlâdan son bir dilekte bulundu. "Bana kıyamete kadar ömür ve müddet ver." Bunun üzerine Yüce Allah, ona: "Senin ömrün kıyamet gününe kadar uzatıldı" diye buyurarak, Şeytana hayatta kalacağı müjdesini verdi.
Şeytan izni aldıktan sonra yine tövbe ve şükür etmesi gerekirken isyancı tutumunu sürdürdü.
- Ey Rabbim, Adem'e secde etmediğim için beni huzurundan kovdun.Bende bundan sonra senin doğru yolun üzerinde oturarak, insanları doğru yoldan saptırmak için pusuda bekleyeceğim. Onların sana isyancı olmaları için elimdem ne geliyorsa yapacağım.
Böylece Şeytan, Hz. Adem'e ve nesline olan düşmanlığını açıkça ilân ediyordu.

Yüce Allah daha sonra, Hz. Adem'i yalnızlıktan kurtarmak, hemde insan neslinin çoğalması için Hz. Adem'e eş olarak, hayat arkadaşı olarak, Hawa annemizi yarattı. Ve onları Cennet'ine yerleştirdi.
Yüce Allah, onları Cennet'e' koyduktan sonra, bir
yasak getirmişti. Cennet'te bulunan bir ağaca
yaklaşmayacak ve meyvesinden yemeyeceklerdi.
Insanoglunun en büyük düşmanının Şeytan olduğu
konusunda uyarılan Hz. Adem ile Hawa cennetteki
tüm nimetlerden ve güzelliklerden, faydalanıyor,
mutlu bir şekilde yaşıyorlardı." .
Hiç bir dertleri, hiç bir endişeleri yoktu. Açlık ve susuzluk çekmiyorlardı. Ancak cennetin kapısı ve çevresinde dolaşan şeytanın nefesini her an hissediyorlardı. Yasak meyvadan haberdar olan, Şeytan Hz. Adem ile Hawa'nın peşinden ayrılmıyordu. Ne varki Şeytan'ın bütün teşebbüsleri her seferinde boşa gidiyordu.
Şeytan, yine bir gün onlara cennetin kapısı yakınlarında musallat oldu. "Rabbiniz bu ağacı niye yasakladı sanıyorsunuz? O ebedilik ağacıdır.
Meyvesinden yiyince sonsuza kadar cennette kalırsınız. Haydi ne duruyorsunuz. O meyveden yiyin ve cennetten hiç çıkmayın. Bakın benim halime, cennetten kovuldum ve bir daha geri dönemiyorum.
Hz. Adem ile Hawa sonunda şeytana uydular ve yasaklı ağacın meyvesinden yediler. Yüce Allah'ın emrine karşı geldikleri için ikisininde üzerindeki elbiseler uçup gitmişti. Çırılçıplak kalmışlardı. Utançlarından ölecek gibi olmuşlardı. Yerden topladıkları ağaç yaprakları ile çıplak vücutlarını örtmeye çalıştılar. Yaptıkları hatayı anlamışlardı.

Ama ne yazıkki iş işten geçmişti.
Allahü teâlâ onlara hitaben:
- "Ben size bu ağacı yasaklamamısmıydım? Şeytan
sizin düşmanınızdır dememişmiydim.
Neden emrimi dinlemediniz?" diye buyurdu.
Hz. Adem ile Hawa suçlarını kabul edip, ağlaya sızlaya yalvarmaya başladılar. "Ya Rabbi bizi affet! Bizi bağışla. Eğer affetmezsen halimiz nice olur?
Şeytan Hz. Adem ile Hawa'nın tövbe ederek kurtulacaklarını düşünememişti.
O her ikisininde Allah'ın rahmetinden tamamen uzaklaştırılacağını sanıyordu. Ancak Yüce Allah'ın iyi kullarını, günah işlediklerinde, tövbe ettikleri taktirde, affedebileceğini bilmiyordu. Zaten bilse idi; insanoğlunun peşini bırakırdı.
Allahü teâlâ, Hz. Adem ile Hawa'yı yeryüzüne indirirken, Şeytanda dahil olmak üzere hepsine şöyle hitap etti. "Birbirinize düşman olarak yeryüzüne ininiz!"
Artık bundan böyle Şeytan ile insanoğlu arasındaki düşmanlık ve büyük mücadele yeryüzünde devam edecekti.

Çünkü Şeytan kendi isyanına ve rahmetten mahrumiyetine insanfn sebep olduğuna inanıyor, bunun içinde bütün varlığı ile insanoğluna düşmanlık besliyordu.
Dünya cennet gibi değildi. Burada insanoğlunu bekleyen, türlü zorluklar vardı. İnsanoğlu kendisine
verilen ilim ve akıldan faydalanarak, bu zorluklarla yaşamayı ögrenecek, zamanı gelince de ölecekti. Ama bu ölüm ebedi yok olma değildi. Zamanı gelinceyeniden dirilecek, dünyada yaptıklarının karşılığıni;yani; iyilikse mükâfat, kötülükse cezasını çekecekti.

Yüce Allah, Hz. Adem'i ilk insanlara hem baba hemde peygamber yapmıştı. Dünya hayatında insanların uymaları için ona on sahifelik bir kitap indirmişti. Buna SUHUF denir.
Hz. Adem, bu yasaklara; hem kendi uydu. Hem de çocuklarının uymasını sağladı. Onlara başından geçenleri anlattıktan sonra, Şeytana uymamalarını, bu dünyaya geçici olarak geldiklerini, kıyametten sonra tekrar dirileceklerini, asıl sonsuz hayatın ise ahirette olacağını öğretti.

Hz. Adem, bin yıl yaşadıktan sonra, vefat etti. Oğulları onu Kubeys dağına defnettiler. İki sene sonra ise Hawa annemiz vefat edince, onuda yanına      gömdüler. Işte biz insanlar, Allahü teâlânın yarattığı ilk insan olan, Hz. Adem ve onun eşi Hawa'nın  soyundan gelmekteyiz. Melekler, Hz. Adem'e "Ebu Muhammed" yani Muhammed'in babası derlerdi. Çünkü Sevgili Peygameberimiz Hz. Muhammed'in      nuru onun alnında parlıyordu. Bu nur sonradan Hz.Hawa'ya ondanda Hz. Şit'e geçmişti.

26 yorum:

  1. biraz daha açıklamalı olabilirdi ama bunu düşünmeniz de güzel :) :)

    YanıtlaSil
  2. Hawa isimlerinin aslı ile düzeltilmesini rica ediyorum w ile değil vv ile değiştirilmesini öneriyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ayrıca sayfanız içerik olarak da güzel inşallah daha da zenginleşir.

    YanıtlaSil
  4. Pek açıklayıcı olmamış

    YanıtlaSil
  5. Pek açıklayıcı olmamış

    YanıtlaSil
  6. Kisa olmus daha uzun olabilirdi ama bu zamanda cocuklarimiz bu kadarina bile muhtac

    YanıtlaSil
  7. Kisa olmus daha uzun olabilirdi ama bu zamanda cocuklarimiz bu kadarina bile muhtac

    YanıtlaSil
  8. bu konuda ilgim vardı ama sizin sayenizde bilgi hazinemi geliştirdim Allah Sizden Razı Olsun

    YanıtlaSil
  9. Çok açıklayıcı olmuş ödevime yardım ettiniz sağolunn....

    YanıtlaSil
  10. Çok açıklayıcı olmuş allah sizden razı olsun

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederim.Yarın sınavım vardı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Siteniz güzelmiş bana yardımcı olabilirmisiniz site hakkında.
    siteme bakın isterseniz.
    https://islamalimleri2561.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Bir sayfada hz adem 2000 yıl yaşadı deniliyor hz Havva annemiz hz adem babamızdan 40 yıl sonra vefat edildi deniyor bence doğru olanı ıspatlı bir şekilde yapın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaç yıl yaşadığı değil neler yaptığı ve neler öğrettiğğ önemli kardeşim

      Sil
  14. Kimse de sormamış kaynağınız nedir diye.Cennetin ebedi mükafat yeri kabul edildiği dinimizde nasıl oluyor da Allah kulunu oradan kovabiliyor.Nasıl oluyor da şeytan kovulmuş olmasına rağmen cennete girip de günah işlenmeyecek yer olan cennette Hz Adem ve Havvanın Allah'ın yasakladığı bir şeyi yapmaları için vesvese verebiliyor.Sorgulamadan yazılanları kabul edip aklımızı kullanmadığımız sürece Allah'ın pislik yağdırması elbette kaçınılmaz olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de ben şunu anlamıyorum.Allah eğer bizlerin iyiliğini düşünüyor ise bizi seven olarak neden şeytan a izin veriyor ki yeryüzünde insanlığa karşı savaşması konusunda.yaratan ise dünyayı döndüren bu tip hikayelere izin vermez.zaten iyilik olması sağlanırdı.

      Sil
    2. Bak güzel kardeşim. Öncelikle sen şeytanın vesvesesine düşmüşsün Allah'a tövbe et ve Allah'a sığın. Rabbim Cenneti Yarattığı Gibi Cehennemi De Yarattı. İyiyi yarattığı gibi kötüyü de yarattı evet ama tüm kullarina da en büyük nimet olan akılı verdi. Şeytan Adem Aleyhisselami kıskandığı için cennetten kovuldu Allah'a sirk koştu ve yemin etti senin kullarini yoldan çıkaracağım diye. Yani demem o ki şeytan var evet ama akıl da var Şüphesiz Allah da var. Böyle düşünüp vesveseye sakın düşme. Demişsin ki Şeytan cennete nasıl girebiliyor. Unutma ki o da bir melek olarak yaratıldı ancak Allah'a isyan ettiği kiskanclik yaptığı için lanetlendi. Demişsin ki Allah kulunu nasıl kovabiliyor. Allah Hz. Ademe ve Havva anamıza cennette bir meyvenin yasak olduğunu söyledi ve onlar da o meyveyi yedı. Ceza olarak da cennetten kovuldular. Demişsin ki Allah kullarını seviyorsa şeytana neden izin veriyor. Şeytan Rabbime kullarını dinden çıkaracağını söyledi Allah kullarına akıl nasip etti hani yolu
      Sececegine karar vermek bizim elimizde. Tabiki Allah büyük şeytan ise aciz. Ancak unutma ki cehennem de var. Bu dünya da mazlumun ahını alanlar günah işleyenler hakikatin değilde seytanın yolundan gidenler şüphesiz cehennemde yanacaklar İnşallah seni aydınlatmis olurum. Allah hepimizi seytanin şerrinden korusun

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. ben ce cok guzel 5.sınıf odevıme yardımcı oldu ya beyenmeyenler gırmesın bence yanıtlayın

    YanıtlaSil